Ocenění za mimořádné výsledky ve výzkumu a experimentálním vývoji pro našeho pracovníka

obálka Snižování zátěže povrchových vod zdroji plošného zemědělského znečištění při uplatnění regulace drenážního odtokuVe čtvrtek 22. 8. 2024 byla na jubilejní výstavě Země živitelka předána ministrem zemědělství 3. cena 🥉 za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje našemu dlouholetému pracovníkovi, doc. Ing. Zbyňkovi Kulhavému, CSc.
Oceněným výsledkem je certifikovaná metodika "Snižování zátěže povrchových vod zdroji plošného zemědělského znečištění při uplatnění regulace drenážního odtoku"
 
Cílem metodiky je shrnutí poznatků o vlivu regulace drenážního odtoku na retenci a akumulaci vod a zejména na zlepšení jakosti vod recipientů těchto staveb, zaměřené na využití v oblasti zemědělství a vodního hospodářství. Metodika poskytuje návody na kvantifikaci efektů aplikace různých metod řízení drenážního odtoku v podmínkách ČR, na způsoby pořízení vstupních podkladů o přírodních podmínkách lokality, na technické způsoby úprav (modernizací1) stávajících staveb zemědělského odvodnění a na provozní podmínky regulace.
 
Dalšími účastníky jsou: Česká zemědělská univerzita v Praze, Mendelova univerzita v Brně, Agroprojekce Litomyšl, spol.s.r.o.
 
Vítěznou metodiku si můžete přečíst pořídit jak tištěnou, tak online na stránkách knihovny VÚMOP.
 
 
předání ceny ministrem zemědělství
Ocenení výzkumníci
rozhovor oceněného